Rode bieten salade met walnoten, 2 varianten



Rode bieten en walnoten combineren heerlijk in salades. Voor vandaag heb ik 2 op elkaar lijkende maar toch verschillende salades gemaakt van rode bieten.  De salades zijn niet specifiek van een bepaald land maar gebaseerd op de vele varianten die je in landen als Rusland, Georgie, Armenie kan vinden, oftewel een salade uit de Kaukasus. Een regio met hele interessante keukens als ik dat even zo kan zeggen. En ze maken volop gebruik van mijn lievelings ingrediënten.

Hoe dan ook, wil jij eens een andere salade uitproberen?

Rode bieten met walnoten en knoflook.
Ingrediënten:

500 gr rode bieten, geroosterd en anders zelf gekookt. (zie hieronder hoe je dat doet)
100gr walnoten, liefst geroosterd
2-3 teentjes knoflook
1 el fijngesneden korianderblad
1 el fijngesneden peterselieblad
1/2 tl korianderpoeder
1/2 el azijn
1/4 tl zeezout.

Stap 1:
Rasp de rode bieten fijn. Leg in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht uit de geraspte bieten.

Stap 2:
Neem een vijzel en vijzel daarin de walnoten, knoflook en zeezout tot een smeerbare pasta.

Stap 3:
Meng de walnoot-knoflook pasta met de geraspte bieten, fijngesneden koriander&peterselie, korianderpoeder en azijn. Proef of het naar smaak is.

Stap 4:
Laat minimaal een uur trekken en serveer op kamertemperatuur met crackers of brood om mee te dippen.

LET OP:
Ik ben een gevorderde knoflook eter, ben je nog een beetje bang voor rauwe knoflook gebruik dan 1 knoflookteentje. De volgende keer kun je 2 gebruiken.


Rode bieten met walnoten en granaatappel

Ingrediënten:
500 gr rode bieten, liefst geroosterd anders zelf gekookt. (zie hieronder)
3 el walnoten, gehakt.
3 el granaatappelpitjes
1 el peterselie, fijngesneden
1 el bonenkruid (optioneel, dille is ook lekker)
snuf peper
Saus:
1/2 knoflookteentje geraspt.
2 el zure room
1 el mayonaise (of dikke yoghurt)
1 el granaatappelsiroop

Stap 1:
Rasp de rode bieten fijn. Leg in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht uit de geraspte bieten.

Stap 2:
Mix de ingrediënten van de saus samen.

Stap 3:
Meng alle overige ingrediënten samen met de geraspte bieten en meng vervolgens de dressing erdoor.

Stap 4:
Laat minimaal een uur trekken en serveer op kamertemperatuur met crackers of brood om mee te dippen.


Extra:
roosteren van rode bieten:
Was de bieten schoon en wikkel ze als ze nog een beetje nat zijn in aluminiumfolie, ieder biet apart.  rooster ze vervolgens in ongeveer 45/60 minuten in de oven (180c). Als je met een mes makkelijk door de biet heen kan snijden dan zijn ze gaar.  Laat afkoelen en pel de bieten.
koken van rode bieten:
Ik kook rode bieten in een snelkookpan. Je hoeft ze alleen te wassen, maar mag ze absoluut niet schillen!  In ongeveer  35-40 minuten zijn winterse rode bieten wel gaar.  Zomerbieten hebben genoeg aan 20 minuten. Laat vervolgens afkoelen en pel de bieten.


Wil je een ander recept uitproberen met rode bieten? Klik dan hier: Rode bieten



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...