Traditionele Marokkaanse vleesspiesen (shwa/brochette)




Ik plaats dit recept eigenlijk vooral omdat jullie er blijkbaar fanatiek naar zoeken. Jullie vragen en ik zal dan maar draaien (ik denk nu aan shwa draaien ;))
De klassieke marinade voor shwa bestaat uit peterselie, ui, koriander, paprikapoeder, komijnpoeder, neutrale olie, zout en peper. Naar smaak kan je natuurlijk andere specerijen of kruiden toevoegen. Een beetje chili is lekker, tijm vind ik bijvoorbeeld erg lekker.

Weten jullie wat ik echt het lekkerst vind aan dit recept? De uien, geen grap.
Ik voeg namelijk extra ui toe en laat dat mee marineren. Na het rijgen van het vlees heb je dan natuurlijk marinade over van ui en specerijen. Die bak ik dan aan en eet dit samen met het vlees op een broodje. Heerlijk.


Ingrediënten:

500 gr lams/schapenvlees, liefst van de (boven)poot. Je kan ook rundvlees nemen
1 ui fijngesneden of geraspt
3 eetlepels fijngesneden ' groen' oftewel koriander en/of peterselie (ik doe half om half, maar dat is smaak afhankelijk.
1 theelepel zoete paprikapoeder
2 theelepel komijnpoeder (wij houden van komijn... je kan ook gewoon 1 theelepel nemen)
1/2 theelepel peper (ik gebruik nu heel vaak de lemon peper mix van Jonnie boer, geeft dit recept ook iets extra's.
zout naar smaak
1 eetlepel neutrale olie
optioneel 1/2  eetlepel azijn of citroensap, mocht je bang zijn dat het vlees niet mals is of blijft na het bakken.

Bereidingswijze:

Snij het vlees in evengrote stukken. Je mag zelf kiezen of je voor kleine of grote gaat. (klein is traditioneler ;))
Meng de overige ingrediënten voor de marinade samen en marineer het vlees. Laat het vlees dan minimaal 2 uur maar het liefst een nachtje marineren.
Rijg vervolgens aan spiesen en gril ze aan elke kant ongeveer 5 minuten.



TIP:

Hoe hou ik mijn vlees lekker mals?
- Voeg iets zuurs toe aan de marinade: azijn, citroen, sinaasappel, yoghurt.
- Marineer het vlees voor minimaal een paar uur en anders een hele nacht.
- Kies of voor volle stokjes iets langer bakken of voor iets minder volle stokjes minder lang bakken.
- Verwijder aub niet al het vet.



Zin in een andere spiesjes recept?
Kijk dan hier
Zin in een ander recept voor schapenvlees?
Kijk dan hier

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...