Gestoofde kweepeer, snelle notengranola, yoghurt en een vleugje arganolie.



Zal ik dit jaar dan maar gewoon beginnen met een gezond recept? Gezond in mijn ogen dan aangezien ik gewoon voor volvette yoghurt ga en een beetje suiker nooit kwaad kan.

Ingrediënten:

Gestoofde kweepeer:
2 kweepeer (1/2 kweepeer pp)
75gr suiker
schil van 1 sinaasappel
2 kaneelstokjes, gebroken
250 ml water

Granola:
Hiervoor gebruiken we 1 dezelfde soort maatbeker, een cup of een glas van 225ml
1 x havermout (niet de gebroken versie, maar gewone haver)
1x gemengde noten/zaden/pitten (denk aan amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, pistache, amandelschilfers, maanzaad)
2 el neutrale olie of ghee/kokosolie
1/2tl zout
3 el honing
Optionele specerijen:
1/2tl kaneel
1/4 tl gember
1/4 tl kardemon


Voor de kweeperen:

1) Meng water met suiker en sinaasappelschil en laat de suiker oplossen. Schil de kweepeer en snij deze in dunne plakken (zie foto hierboven) en leg ze vervolgens in een ovenschaal. Deze schaal moet natuurlijk niet te groot zijn. Verdeel de kaneelstokjes over de kweepeer en giet vervolgens het suikerwater over het fruit. Bedek de schaal met aluminiumfolie en stoof het fruit gaar in 30 a 40 minuten op 190c, Laat vervolgens afkoelen voor gebruik. (Je kan de kweepeer ook samen met de overige ingrediënten op een zacht vuurtje stoven.)

2) Normaal kost het wat oventijd om granola (krokante havermout) te maken en daar heb ik niet altijd zin en tijd in. Dus toen ik een keer bedacht om snel een beetje havermout en noten  te roosteren en deze vervolgens samen te mengen met honing was ik zeer verbaasd dat het ook gewoon erg lekker smaakte. Voor dit recept gaan we de havermout en noten bakken in een beetje olie, maar je kan ze ook droog roosteren.
Verwarm een steelpan of hapjespan en bak in 1 el olie naar keuze de havermout op zacht vuur mooi goudbruin, ongeveer 5 minuten en leg deze vervolgens apart.  Bak vervolgens de noten toe en bak deze in 1 el olie goudbruin en knapperig. Wanneer de noten klaar zijn voeg je de pitten/zaden toe (als je ze wilt gebruiken) en bak deze nog 1 minuutje mee. Voeg vervolgens de havermout weer toe en ook de specerijen en honing. Meng alles goed met elkaar en bak op zacht vuur nog een minuut door.  Wil je meer 'creusli-achtige' granola dan kan je nog een beetje honing toevoegen.
Proef of het naar smaak is en laat vervolgens afkoelen. Afgekoeld en luchtdicht bewaard blijft de granola nog 2 weken knapperig.
** Hoe kleiner de noot, pit of zaad hoe later je die toevoegt bij het bakken. Je bent helemaal vrij in wat je wilt gebruiken. Voor de granola op de foto gebruikte ik hele amandelen, gebroken walnoten, gebroken paranoten, amandelschilfers, sesamzaad, maanzaad

3)
Serveer de kweepeer met granola en yoghurt. Druppel er een beetje van de kookvocht van de kweepeer over. En druppel er tenslotte een paar druppels arganolie over, deze olie combineert fantastisch met de granola, kweepeer en sinaasappel. Mocht je het niet in huis hebben dan is dat geen probleem.



Voor meer ontbijt recepten klik hier
Voor meer recepten met arganolie klik hier
Voor meer recepten met kweepeer klik hier
Voor meer recepten met Turkse yogurt klik hier




2 opmerkingen:

  1. Lijkt mij onwijs lekker en gezond! Heb mezelf voorgenomen om gezonder te eten en dit valt er zeer zeker bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tried it, loved it.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...