Sablé avec le confiture: Met jam gevulde boter (zand)koekjes


Ik ben opeens in een bakmood. Waarschijnlijk heeft dat alles te maken met mijn persoonlijke verbod op 'winkelzoetigheid'. Wat verboden is is nu eenmaal aantrekkelijker en als ik beloof geen zoetigheid te kopen dan kan ik toch wel maken?. Zo ben ik dus een persoon die zelfs haar eigen verboden probeert te ontwijken want hé als ik geen koekjes koop maar zelf bak dan doe ik toch niks verkeerd ;)

Hoe ze smaken? Als een kei lekker koekje dat smelt op je tong.
Heerlijk,
maak ze a.u.b..

Gewoon doen dus.
Ingrediënten:
200 gr roomboter op kamertemperatuur
2 eieren
100 gr poedersuiker
375 gr bloem
10 gr bakpoeder
vanillemerg uit 1/2 een halve vanillepeul
snufje zout

extra:
zo'n 5 eetlepels jam naar keuze, chocoladepasta of karamel.
uitsteekvormen
optioneel: poedersuiker

Bereidingswijze:
Mix  de roomboter met de suiker tot een romige crème. Dit kan je met je handen doen of met een keukenmachine.
Klop de 2 eieren los en voeg deze  één voor één toe aan de botercrème.
Wanneer de eieren zijn opgenomen voeg je het zout en vanille toe, zeef de bakpoeder en meng alles goed door.
Daarna meng je de bloem in 3 delen toe aan het mengsel tot je een zachte deeg hebt. Het deeg is echt zacht op dit moment.

Pak het deeg in met keukenfolie en laat het minstens 30 minuten in de koelkast, liever een uur.

Na een uur kan je beginnen met uitrollen. Ik vind het zelf handiger om het deeg door de helft of door drieën te verdelen en dan elk deel apart uit te rollen, anders heb je erg veel werkruimte nodig. Voor het uitrollen moet je je werkplek bestrooien met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot 1/2 cm dikte, ze verdubbelen namelijk nog in de oven. Maak ze niet te dun want dan verbranden ze heel snel en zijn ze superbreekbaar. Zijn ze te dik dan worden het megakoekjes. Dikkere koekjes zijn wel lekker als je ze niet op elkaar wil plakken en na het bakken wilt versieren met bijvoorbeeld chocolade. En zo krijg je midden in een recept al tips hoe je met het deeg andere koekjes kan maken. 

Maar uitrollen dus en vervolgens met uitstekers het deeg uitsteken. Je hebt uitstekers te koop waarmee dat allemaal heel makkelijk gaat. Ik koop ze altijd spotgoedkoop in Marokko maar de Marokkaanse/Turkse winkels in Nederland hebben vaak ook ontzettend veel bakvormen te koop. Daarnaast hebben (online)winkels als blokker of marskramer ook vaak allerlei soorten uitstekers te koop. Maar die hoef je niet speciaal te gaan kopen als je dit recept gaat uitproberen. Neem gewoon een glas en druk daar de koekjes mee uit. Vervolgens neem je het dopje van een flesje drinken en druk je er bij de helft van de koekjes een gaatje uit.  Leg de koekjes voorzichtig op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven (170-180c) in 10 a 12 minuten gaar. De koekjes moeten mooi wit blijven.

Laat de koekjes afkoelen. Besmeer vervolgens elke keer een hele koekje met de vulling naar keuze en druk er voorzichtig de andere koekje (met gat) bovenop. Ikzelf vind het fijner om de jam/karamel een beetje te verwarmen. Het werkt dan net iets makkelijk en voor mijn gevoel krijgt de vulling daardoor een mooie glans.  Mocht je dat leuk vinden strooi er dan een beetje of heel veel poedersuiker over.


Mini koekjes zijn zo schattig, deze zijn met de dulce de leche karamel gevuld.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...