Aid El adha 1436: Offerfeest 2015


Een schapenboer in Bathgate Schotland geeft zijn schapen een leuk kleurtje (fotograaf onbekend)


Weet je wat ik nou echt ontzettend leuk vind? Dat het offerfeest (en suikerfeest) steeds meer leeft onder de moslims (en niet moslims) in Europa.

     Jaren terug hadden mensen steeds het gevoel dat je hier in een niet-islamitisch land geen leuke feestdag kan hebben. Want in Marokko, Turkije, Indonesië, Bosnië en Pakistan vierden mensen het echt veel leuker en uitbundiger. Maar gelukkig maken de 2de, 3de en 4de generatie moslims er steeds meer een leuk feest van hier in Nederland. De moskeeën lopen vol voor het gebed, mensen bezoeken elkaar meer, volop decoratie en feestelijke ideeën tot aan het trekken van lootjes of gourmetten (integratie 3.0). Ik zie dat er tegenwoordig kinderfeesten worden georganiseerd in buurthuizen & moskeeën , kinderen trakteren op school en de halve taartenbakwereld richt zich op bedevaart & schaap-taarten. En om het af te maken hoorde ik dat buurmeiden zaaltjes huren om s avonds lekker veel te dansen!
   Ook de liefdadigheid (waar het feest eigenlijk grotendeels om draait) is steeds meer aanwezig in Nederland. Vleesinzamelingen, boodschappentassen, uitnodigen/bezoeken van mensen die alleen zijn of in een instelling zitten en dit jaar ook veel aandacht voor Syrische vluchtelingen.  Of gewoon een paar kebab stokjes geven aan de buren.

Het gras lijkt altijd groener bij de buren, of in dit geval bij de mensen in islamitische landen.. maar het valt reuze mee. Ik ken genoeg mensen in Marokko die vandaag alleen zijn, moeten werken, niks kunnen veroorloven of aangeven dat het alleen maar om schaap&bbq draait vandaag en dat er van een feest niet echt sprake is.  Dus hé, zo groen is het daar allemaal niet hoor.
   

   Het is leuk, alles is leuk. Natuurlijk zullen er genoeg mensen zijn die bovenstaande niet kennen. Voor hen 1 advies:
Je moet in het leven je eigen slingers (letterlijk) ophangen, ook wat betreft de Aid-feestdagen.
Dat wilde ik jullie vandaag even meegeven.

Een fijne offerfeest voor eenieder!Mensen die nu denken: Fatima heeft gelijk (ik heb altijd gelijk) en ik ga meteen aan de slag voor vanavond/morgen: klik dan op onderstaande foto's voor leuke gratis downloads& ideeën. Want ook in de moslim-bloggerscomunity zie je steeds meer leuke aid-ideeën!

Eerdere post over het offerfeest: 2014, 2013, 2012  & schapenvleesrecepten

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...