#Ramadantag2015
Ik bedacht de ramadan-tag om jullie een blik te geven in mijn leven. Voel je vrij de tag over te nemen voor zolang de ramadan er nog is dit jaar ;)·         Wat is het eerste waar je aan denkt bij de ramadan?
Rust, familie en daarna lekker eten!

·         Heb jij of jouw gezin/familie een ramadan traditie?
Normaal zijn wij niet echt van het voor en natafelen maar in de ramadan is dat altijd het geval.  Ook als we in Marokko ‘ramadannen’  zit de meeste gezelligheid voor en na het eten. Daarnaast zijn we extreme fruiteters in deze maand, we eten altijd altijd al veel fruit maar in de ramadan lijkt het zoveel meer.

·         Wat is je favoriete ramadan herinnering?
Met de hele familie, inclusief getrouwden en de kleinkinderen op het dakterras in Marokko samen het vasten verbreken met uitzicht op de zonsondergang. Heerlijk
Daarnaast komen er allemaal jeugd herinneringen naar boven. Hoe wij (ik en broer) samen begonnen met het vasten en onze spaarpot goed konden vullen elke ramadan. We hielden een ramadan-agenda bij en kregen per dag een financiële bijdrage van onze ouders. Daarnaast gebruikten we de agenda ook bij iedereen die we kenden. We verdienden zo een mooi zakcentje ;)

·         Wat is je favoriete ramadan gerecht of drankje?
Ik heb niet echt een favoriete gerecht eigenlijk. Meer denk ik aan watermeloen, komkommer en verse vijgen. Zo jammer dat vijgen hier relatief duur zijn want ik kan er kilo’s van op. Als ik toch een gerecht zou moeten kiezen dan kies ik toch voor harirasoep.

·         Wat mis je het meest in de ramadan?
Thee. Ik dacht dat mensen alleen verslaafd konden zijn aan koffie maar ik ben dus echt verslaafd aan thee.

·         Wat mis je het meest aan de ramadan in de rest van het jaar?
De saamhorigheid die je hebt met (vastende) mensen.  En je eigen doorzettingsvermogen om iets te doen en te halen. Je kan meer dan je denkt. 

·         Wat is jouw vroegste herinnering aan de ramadan?
Ik kan mij herinneren dat ik als jong meisje graag wilde vasten. Mijn ouders vonden dat ik een dagje vrij moest nemen van het vasten en besloten mij niet wakker te maken voor de ochtendmaaltijd. Ik was destijds net zo koppig als nu en nu en ging heel boos gewoon vasten die dag. In principe heb ik het toen de hele dag volgehouden maar na het avondeten werd ik ziek, zwak en misselijk.  Waarom ik mij deze dag vooral herinner is omdat het de dag was waarop ik een pasgeboren nichtje ('s avonds) kon bezoeken in het ziekenhuis. Omdat ik dus ziek was mocht ik niet mee, maar die koppigheid van mij zorgde ervoor dat ik toch nog meeging. En trots dat ik was. 

·         Heb jij nog een ramadanblooper?
Ik reken het onbewust proeven en aflikken van de vingers/lepels even niet mee. 
Maar de blooper die de halve familie altijd doorvertelt is dat ik als 9-jarige besloot een half uur voor zonsondergang een aspirientje te nemen omdat ik al de hele dag hoofdpijn had. Gewoon letterlijk de hele dag geduld hebben maar dat laatste half uurtje werd mij destijds blijkbaar teveel.

·         Waar ter wereld zou je echt eens een iftaar(avondmaaltijd) willen nuttigen?
In de woestijn met zandduinen en de zon zien ondergaan!
In een luchtballon, hoe leuk zou dat zijn!

·         Voor wie zou jij zonder morren opstaan om een suhoor (ochtendmaaltijd) maaltijd mee te nuttigen?
 Ook al ben ik een onwijze slaapkop, ik heb teveel secret/not so secret crushes waarvoor ik wel zou willen opstaan. Maar ik ga toch een erg cliché antwoord geven: ik zou uit bed springen voor een maaltijd met mijn overleden grootouders.

·         Heb je nog een tip voor andere vastenden?
Stress wat minder. We zijn al bijna klaar met het vasten en net zoals elk jaar overleven we het altijd.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...