Stoofgerecht van kippeningewanden: Douara djal djajEen zeer bekend gerecht in Marokko is douara* wat een stoofgerecht is van allerlei ingewanden (rund/schaap). Zeer bekend maakt niet meteen zeer geliefd, veel mensen vinden het een vreselijk gerecht. Daarom begin ik met een makkelijkere variant met kip die bij ons thuis stukken geliefder is dan de originele.Ingrediënten:

500 gr kipfilet
500 gr kip ingewanden (lever/hart/maag)*
2 middelgrote uien
1 niet al te zoete tomaat
50 a100 gr groene olijven zonder pit
1 teen knoflook
1/2 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma (geelwortel)poeder
1 tl komijn poeder
plukje saffraandraadjes
zout naar smaak
halve gepekelde citroen
1 el fijngesneden korianderblad
4 el olijfolie + 1 el zonnebloemolie
50ml water (evt. kun je nog iets meer nodig hebben)

Bereidingswijze:

Snijd de kipfilet in niet al te grote blokjes.
Doe de ingewanden in een pan met water en breng het water aan de kook, wanneer het water kookt haal je de ingewanden eruit en laat je ze afkoelen in een vergiet. Na het afkoelen snijd je de ingewanden in stukjes die net zo groot zijn als de kipfilet.

Snij de ui zo fijn mogelijk, pers de knoflook en snij ook de tomaat in kleine blokjes.
Doe de olie in een ruime hapjespan en bak daarin de kipfilet op hoog vuur goudbruin. Voeg ui, knoflook toe en bak deze mee.

Vervolgens kunnen alle overige ingrediënten erbij, Breng het gerecht opnieuw aan de kook en laat dan nog 20 a 30 minuten stoven op een zacht vuur. Let wel op dat er genoeg vocht overblijft, je wilt wel vocht om brood in te kunnen dippen.

Je kan natuurlijk naar smaak variëren, dat doe ik zelf ook.
Hieronder zie je bijvoorbeeld bijna hetzelfde recept maar met een paar wijzigingen, zo had ik alleen kipfilet&kippenlever gebruikt. Geen gepekelde citroen maar citroensap en daarnaast een rode paprika in reepjes en een theelepel paprikapuree toegevoegd. En tenslotte meer vocht gebruikt.* Zoals gewoonlijk zijn er verschillende namen voor dit gerecht. Douara is standaard Marokkaans Arabisch en in het berbers zijn er verschillende termen, Zelf noemen wij het Taqliya (shelha-dialect).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...