Kikkererwten bissara, soep met tijm en chiliolie
Bissara, in de Amazightalen bekend als 'Tamarakt & Talgsha', kan ik het best omschrijven als een dikke soep, Marokkaanse snert. Bekend als een goedkoop gerecht dat vele magen kan vullen met weinig ingrediënten. Hoewel het verwarmend is en genoeg mensen het een herfst en winter gerecht noemen vind ik en vele anderen bissara het hele jaar lekker. Niks voor niks kan je  hartje zomer nog bissara op straat kopen, yes indeed, ook bissara is een normaal straatgerecht.  Bissara kent vele varianten en die zullen nog aan bod komen. Voor nu een variant gemaakt met kikkererwten. Hoewel ik niet flauw wil doen, smaakt deze soep gewoon beter met geweekte en daarna gekookte kikkererwten. Je mag het proberen met kikkererwten uit blik, maar probeer het een keer op mijn manier.


Ingrediënten:

250gr gedroogde kikkererwten, avond van te voren geweekt in water met een beetje bakpoeder/baksoda (na weken heb je ongeveer 600gr kikkererwten)

1 teen knoflook
1 tomaat
1 ui
2 takjes tijm, als je de blaadjes afrist heb je ongeveer 1 theelepel tijm
½ tl komijnpoeder
½ tl kurkumapoeder (koenjit/geelwortel)
zout naar smaak
3 el olijfolie 
1l heet water

Bereidingswijze:

Spoel de kikkererwten af  en zet ze aan de kook in een ruime pan met ruim water, een snufje zout en een snufje bakpoeder. Kook ze in 30-45 minuten gaar, het geeft niet als ze een stukkoken.

Wanneer ze bijna gaar zijn begin je aan de soepbasis.
Pers het teentje knoflook uit en snij tomaat & ui fijn.
Neem een pan en bak daarin ui en knoflook glazig. Voeg tomatenblokjes, tijm, komijnpoeder en kurkuma toe en bak kort door.
Laat de kikkererwten uitlekken, voeg toe samen met 1 liter water. Laat ongeveer 5 minuten koken en pureer vervolgens met een staafmixer. Breng dan op smaak met zout en komijnpoeder en laat zeker 10 minuten op zacht vuur koken, het mag wel iets dikker worden namelijk. Beslis zelf hoe dik je het wilt hebben, heb je zin 'soep' of meer in een 'puree soep', hoe langer je de bissara laat koken hoe dikker deze zal zijn.

De chili-olie is makkelijk te maken:

Giet een scheut olijfolie in een pannetje en voeg 1 fijngesneden hete peper toe. Laat op zacht vuur bakken voor een minuut of 3-5. Hoe langer van tevoren je het voorbereid hoe meer smaak er in de olie komt te zitten.

 
Serveer de soep in kommen met brood, chili-olie en komijn.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...