Vogeltongetjes (riso/orzo) soep: part 1




Ik had al eerder gesproken over vogeltongetjessoep* maar het recept voor de soep nog niet geplaatst. En dat terwijl ik de soep wel erg vaak maak.  Het is opzich een lichte soep maar heeft 'beet' om je maag te vullen en daardoor ideaal voor de lunch of 'lichte diner'.  Daarnaast stop ik er zelf altijd veel kruiden in vooral wanneer ik mij ziekjes voel en een eventuele griep of verkoudheid wil voorkomen.  Deze kruiden zijn niet allemaal te koop of te vinden in Nederland,  om eerlijk gte zijn: ik ken de de Nederlandse namen van sommige niet eens. Daarom heb ik nu gekozen voor kruiden die redelijk makkelijk te vinden zijn of voor kruidenmengsel waarvan ik stiekem verwacht dat de meeste mensen die wel in huis hebben.

Kortom een makkelijke soep met vele varianten, daarom ook ‘part 1’  in de titel aangezien er nog andere vogeltongetjessoep recepten in de planning staan.

 Ingrediënten voor 4 personen:

2 tomaten in kleine blokjes
1 ui fijn gesnipperd
1 rode paprika in blokjes
1 knoflook teen
3 eetlepel olijfolie (extra vergine)
½ tl peper
½ tl kurkuma
½ tl gemberpoeder
½ tl paprikapoeder
Zout naar smaak
1 liter warme kip of groentebouillon (zelf gemaakt of van een blokje)
125 gr pasta orzo/risi/riso

Kruiden:
½ tl tijm
½ tl Italiaanse kruiden
½ tl Provençaalse kruiden
1 eetlepel fijngesneden peterselie
1 eetlepel fijngesneden koriander

Bereidingswijze:

Bak op zacht vuur de knoflook en ui glazig. Voeg vervolgens paprika en tomaten toe en bak deze kort aan.
Voeg vervolgens  peper, kurkuma, paprikapoeder, tijm, Italiaanse & Provençaalse kruiden toe.  Bak kort aan en voeg dan je bouillon toe. Laat dit vervolgens zo’n 5 minuten koken.
Voeg nu de pasta toe en de fijngesneden peterselie, koriander en zout naar smaak. Vooral bouillonblokjes zijn al erg zout van zichzelf, hou daar rekening mee.
Laat nu de soep 25 minuten koken of totdat de pasta gaar is.

Smakelijk.


* Pasta riso/orzo is voor zover ik weet bij de jumbo te koop en bij sommige albert heijns. En altijd te vinden bij de Turkse/Marokkaanse winkels. Je kan ook vermicelli of een andere mini-pasta gebruiken.

6 opmerkingen:

  1. Hallo Nicole,

    over de naam had ik het al bij dit recept: http://safranaargana.blogspot.nl/2012/02/pasta-riso-met-kip-en-groene-groentjes.html

    In het arabisch heet de pasta 'lisan tiyoer', letterlijk 'vogeltongetjes'.

    Groet,
    Fatima

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oohhh Fatima, ik heb een behoorlijk gevulde kast en ik zou heel benieuwd zijn welke kruiden je gebruikt? Heb net weer een zak orzo liggen en ik denk dat mijn jongens ervan zouden smullen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, het probleem is dat ik niet alle namen weet.
      We nemen altijd kruiden uit marokko mee, die komen letterlijk ut de bergen en zijn vaak wilde (of andere) varianten van bekende kruiden hier.
      Een bepaald soort tijm , een wilde marjoraan, een soort munt die 'polei' heet in het nederlands.

      Maar op zich kan je met een gevulde kruidenkast je helemaal uitleven!

      Verwijderen
  3. Salaam, wanneer voeg je de water toe en hoeveel?

    Gr.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. salaam.

      nadat je de groenten hebt gebakken voeg je 1liter bouillon (of water) toe.

      Groet,
      Fatima

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...