Iets notigs maar toch bessig: part2


Ik was het helemaal vergeten.

Serieus.

Tot de dag vóóóór dat ik weer naar Nederland zou vertrekken. Samen met me neef wou ik nog even de markten bezoeken in Agadir. Tijdens het snuffelen in Souk elahad, kijken kijken niet kopen (aangezien ik al aan me max. aantal kilo's qua bagage zat kon ik helaas niks meer kopen) zag ik vanuit mijn ooghoeken opeens 'Nerprun' staan.

Niet echt een woord dat je aandacht trekt, maar als ik jullie vertel op welk product het stond dan zullen jullie mijn blijheid begrijpen!

Vorig jaar vroeg ik of iemand wist wat deze notige bessen waren:Nerprun dus, volgens de verkopers. En dan denk je dat ik het nu wel zou weten? Nou nee, ik zit al sinds ik terug ben fanatiek te googelen en nog steeds is het niet helemaal duidelijk.  Op internet vind je verschillende Latijnse namen zoals Rhamnus Alternus L. of Rhamnus Cathartica. Maar dan vind je een website waarin je duidelijk kan zien dat een 'rhamnus Alternus' wel 8 synoniemnamen heeft. Volgens een andere website is de Engels naam 'buckthorne' en wordt er olie van gemaakt, maar volgens weer een andere website is de 'buckthorn' een rode bes die uiteindelijk zwart wordt. En via google kwam ik deze foto tegen, lijkt er belachelijk veel op alleen kan er op de site zelf niks meer over vinden, voor zover ik dan Pools kan. Het enige wat ik zeker weet is dat de struik uit de 'Rhamnaceae-familie' komt, de wegedoornfamilie, en dat deze familie groot is. De bessen van deze struiken behoren tot de steenvruchten, wat inhoudt dat ze op bessen lijken maar alleen de buitenste laag is vlezig/sappig, het binnenste is hard met meestal 1 zaad.... exact wat ik zoek! Maar blijkbaar heeft die familie verre familieleden die elkaar niet kennen.
 
Nu is mijn koppigheid een erfelijk trekje en ontzettend hardnekkig. Dus ja, ik blijf doorzoeken. Volgend jaar waarschijnlijk weer een update!bron:
Wikipedia
Soortenbank.nl
theplantlist.org


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...