vlees en vlees .. oftewel offerfeestAid el adh (offerfeest) in Marokko vieren is echt een must, tenminste voor de vleeseters onder ons. Het is naast gezellig een stuk 'echter' dan in Nederland. Alhoewel, je wordt wel letterlijk doodgegooid met vlees hier.  En aangezien ik niet zo'n grote vleeseter ben en ik ook nog eens erg kinderachtig kan zijn wat betreft vlees eten..... laat ik maar zeggen dat ik onder onze hele familie en kennis-kring bekend sta als de dame die zei: "Ik kan geen vlees eten dat ik geslacht heb zien worden... en ik hou van diepvriesvlees'.
Ik kan er echt serieus niks aan doen en ik doe me best om niet zo hypocriet te zijn om vlees te eten maar het liefst vergeten dat daarvoor toch echt een dier voor geslacht moet worden. Ik doe me best , echt waar. Maar terug naar schapenvlees,"ruikende' schapenvlees is het geklaag dat ik altijd hoor voor, tijdens en na Aid el adha. En eerlijk is eerlijk, het ruikt nogal, vooral het vet vind ik ontzettend sterk ruiken.
We hebben de hele week gasten gehad en elke keer maar weer een tajine vol vlees, dus op een gegeven moment ruik je gewoon letterlijk naar vlees. DailyMina (leuke dame, leuke blog!) heeft hier een passende tekst voor bedacht.


                                

Ik was het op de 1ste dag al zat en zat dus fanatiek broodjes te smeren en sinaasappels te eten, bij de rest van de familieleden duurde het een dag of 4 voordat ze bij mij kwamen klagen dat ze iets lichters wouden eten. Toen ik soepjes, gevulde broodjes, pasta, salade of rijst al op het menu zag staan werd ik al snel terug geroepen naar de echte wereld... het moest licht zijn maar wel schapenvlees bevatten! Nou wat ik in Nederland altijd maakte na het offerfeest was gestoomd vlees met gestoomde groenten en dat is dan ook wat ik voor hen maakte... en natuurlijk stoomde ik meer groenten dan vlees. Ik ben ik natuurlijk ;). De hoeveelheden hangen af van je smaak en het aantal personen dat mee eet. Op de foto zie je dus een voorbeeld met meer vlees dan groenten!


Ingredi├źnten:

Vlees (schapen/kalf)
groenten naar keuze: (zoete) aardappelen, wortels, uien, (mei)rapen, spruitjes,
zout
komijn
peper
fijngesneden koriander

extra: een stoompan of couscouspan.


Neem het vlees en snij het kleine stukken zodat het sneller gaar stoomt. Bestrooi met zout, komijn en peper en wrijf deze specerijen goed in het vlees. Leg het vlees in je stoompan en bedek deze vervolgens met zoveel groenten als je lust/lekker vind. Bestrooi deze groenten dan royaal met zout, peper, komijn en fijngesneden koriander.  bedek je stoompan zodat het stoom niet teveel ontsnapt en laat het vlees gaar stomen, hoelang het duurt hangt af van je hoeveelheid maar reken op 1 tot 2 uur. Wanneer je je vlees niet in 1 laag in je stoompan kan leggen, draai dan ongeveer de half uur het vlees om zodat het bovenste vlees onderaan ligt. Het vlees is gaar wanneer je het vlees makkelijk van het bot af kan trekken, eigenlijk valt het dan gewoon van het bot af.
Als je een snelkookpan hebt met een inzetje om te stomen dan ben je natuurlijk een stuk sneller klaar.

Serveer vlees en groenten in een mooie bord en leg er wat brood en eventueel een salade naast.Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...