Appel-havermout plaatkoek



Mag ik een halleluuuuuuuuujaaaaa! Wat heb ik mijn blog gemist zeg! Ik zal zo mijn best doen vaker te posten! Maar helaas had ik in de stad te trage en zwakke internet waardoor ik niks op blogger kon plaatsen en nu heb ik eindelijk een goeie verbinding maar weinig tijd!
Ik ben inderdaad nog steeds in Marokko (en nee mensen ik ben niet achtergelaten ;) ). Ik geniet nu nog even van deze 'vakantie', hoe vaak heb je de kans om er gewoon tussen uit te knijpen? Niet vaak en zolang ik nog geen 'zware' verplichtingen (al moet ik nog afstuderen) blijf ik hier nog wel even. Ik post later nog wel een bericht over wat ik nu zoal doe en eet enz.
Maar eerst dit: oooohjaa, het is waar. Je mist iets pas als het nergens kan verkrijgen. Waarom is room bijvoorbeeld belachelijk duur of gewoon niet over te verkrijgen? Net zoals Turkse yoghurt en feta? En waarom worden kruidnoten niet in Marokko verkocht? Naast de kaas kan Nederland toch ook wel kruidnoten exporteren?

Nee nog erger, waarom mis ik mijn havermout zo erg? Ik mis mijn havermout. Ik heb een tijdje zitten nadenken of ik wel van mezelf kan accepteren dat ik havermout mis, laat staan dat ik er ook serieus vooruit  durf te komen. Mensen missen van alles maar geen havermout, hoezo mis ik havermout? Dat kan toch niet? Misschien mis ik havermout omdat ik er redelijk vaak (lees 'altijd') mee ontbijt? Omdat ik hou van gebak met havermout? Achja.. Ik ben Fatima en ben een havermout verslaafde.  Weten jullie nog dat ik het had over de boodschappen die ik meeneem op vakantie? Ik heb er nu zoveel spijt van dat ik geen pak of 2 havermout mee heb genomen. En helaas heb ik hem nog niet hierbuiten gezien.Als ik wil ontbijten met yoghurt mis ik mijn  overnight-oats.  Tijdens een van mijn 'ik-mis-havermout-periode' was ik aan het bedenken wat ik als eerst zou maken als ik havermout in mijn handen zo krijgen en het eerste wat in mij opkwam was deze havermout plaatkoek. Dit recept kun je met verschillende hoeveelheden op verscheidene sites vinden, ik zelf heb het recept ergens op een forum gelezen, maar welke ben ik vergeten.






Ingrediënten:

250 gr. (room)boter
125gr. (donkere basterd) suiker (waarvan 2 el apart)
150-175  gr. havermout
300gr. zelfrijzend bakmeel of bloem met 1/2 zakje bakpoeder.

Vulling:
2 grote appels in blokjes of geraspt.
snufje kaneel.

Bereidingswijze:

Smelt de boter in een pannetje.
Haal van het vuur af en roer de havermout en suiker erdoor.


Laat beetje afkoelen,
Meng de appel met de apart gehouden 2 eetlepels suiker en kaneel naar smaak.
Meng in een bak de afgekoelde boter/havermout mengsel met de meel en bakpoeder. Roer alles goed door tot je kruimels begint te krijgen. Het handigste is om met 2 handen het deeg zo te wrijven zodat je grove kruimels krijgt.

Verdeel vervolgens ¾ van je kruimels over de bodem van je bakplaat en verdeel daar je appel over en bestrooi die vervolgens met de rest van de kruimels.

Bak de koek tot deze droog en goudbruin is. Bij een voorverwarmde oven van 200c duurde dit 15 minuten, reken 5 a 7 minuten meer wanneer je de koek op 180c bakt. Let dan wel even goed op, want ik ken jouw oven niet.

Wanneer je de koek uit de oven haalt snijd je deze meteen met een scherpe mes in de vorm en/of grootte die je wilt. Ik had zelf vierkantjes. Laat de koek vervolgens volledig afkoelen, als je er eerder aan gaat zitten dan valt je koek uit elkaar.
 

Serveer met ijs, yoghurt of lobbig geslagen slagroom.

 

Vulling variaties:

- Meng de appel met kokos of citroenschil.

- Meng de kruimels die je voor de bovenkant gebruikt met ongeveer 100gr amandelschaafsel

- Gebruik seizoensfruit zoals peren of pruimen of kersen.

- Smeer eerst een laag bbr (banketbakkersroom) over de kruimels en bestrooi deze dan met stukjes fruit, of neem alleen bbr.

4 opmerkingen:

  1. Lijkt me een lekker recept! Ik heb alleen een vraagje: voor hoeveel personen is dit ongeveer, en hoe groot moet mijn bakblik zijn? Alvast bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo,

      je haalt hier zeker 10 grote stukken uit maar ook wel 12 stukken. het hangt er maar net vanaf hoe je het snijd. Soms snij ik de koek in repen (ter grote van een meuslireep) en dan haal ik er met gemak het dubbele uit.

      Wat betreft je bakplit, het handigst is om je ovenbakplaat te gebruiken. Eigenlijk durf ik niet te zeggen hoe groot deze moet zijn. Aangezien ik verschillende bakplaten gebruik. In de ene is de koek dikker (ook lekker) dan in de andere. Een 20*20cm bakplaat is super.
      wat betreft ronde bakplaten zou ik denken aan een bakplaat met een diameter van 30cm.

      Ik hoop een beetje geholpen te hebben.

      Groet,
      Fatima

      Verwijderen
    2. Hi Fatima,

      Bedankt voor je reactie! Dus als ik het goed begrijp moet deze hoeveelheid ongeveer passen in een bakblik van 20*20cm?

      Ik heb een gigantische oven, zo eentje waar drie pizza's naast elkaar passen... Dus als ik 'm in de ovenbakplaat zou maken wordt het genoeg voor een heel weeshuis ;)

      Verwijderen
    3. Ik zou het daarmee proberen aangezien jij wel een megáoven hebt ( heerlijk lijkt me dat).

      Je kan de kruimels natuurlijk ook verdelen over 2 bakblikken.

      Succes

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...