Praatsels: Ik ga op vakantie en neem mee...

Nu moet ik eerlijk zijn dat ik het altijd zo apart vond als ik hoorde dat men met de caravan op vakantie ging en dan nog aardappels en boontjes meenam vanuit Nederland. Maar ik merk nu dat wij elk jaar weer meer voedsel meenemen vanuit Nederland naar Marokko,g een aardappels, maar toch.
   De grap is dat je overal ziet en leest: ' ooooh, vakantie in Marokko lékker (puur) eten!' En toch hoor ik alle Marokkanen om me heen lijstjes maken van wat er allemaal mee MOET vanuit Nederland en wat ze NOOIT kunnen vinden in Marokko.  Ik hoor men discussieren of je een bepaald product mee de vliegtuig in mag nemen, of het de reis overleeft en men vindt dat diegenen die met een auto vertrekken zoveel geluk hebben want die kunnen zoveel meenemen.
   Tsjah het is een feit dat je niet alle producten kan vinden in Marokko , de producten die je vind zijn redelijk prijzig (importkosten etc) en smaken soms ook heel anders. Natuurlijk heb je in Marokko praktisch alle producten wel en die producten die we in Europa gewend zijn worden veelal in de grote supermarkten (lees hypersupermarkten) verkocht al kun je ook veel vinden bij de kleine kruidenier om de hoek. Mocht je zoeken naar zo'n supermarkt, de bekende grote supermarkten in Marokko zijn de volgende, waarvan Marjane de bekendste is en die tref je in praktische elke zeer grote stad:In deze supermarkten vind je bijna alle Europese (A-merk) producten, vooral veel Franse producten. Omdat de winkels ook bedoeld zijn voor de vele expats en toeristen kun je er ook drank en varkensvleesproducten vinden. En daarnaast zijn het veelal megamarkten waar je naast voedsel ook koelkasten, kleding en computers kan kopen.
   Maar ons hollanders bin zûnig en als de AH goedkoop is in vergelijking met deze winkels dan ga je toch in Nederland winkelen en genoeg voorraad inslaan voor je hele vakantie. En niet geheel onbelangrijk is dat daarnaast  de dichtsbijzijnde supermarkt 2 uur rijden voor ons is! Maar wat neem je dan allemaal mee uit Nederland? Op verscheidene forums zag ik dat men van alles meenam: pindakaas, wcpapier, lasagnebladen tot melk en noodleszakjes.

Ik zelf (de hele familie) probeer niet te overdrijven met wat ik meeneem, gewoon om het feit dat je zware bagage (we gaan met de auto) moet meenemen en je ook gewoon wilt investeren in Marokko zelf en kom op.... je bent op een soort van vakantie in een ander land dan hoor je ook het eten van daar te eten. Maar wat als er gewoon niet veel producten aanwezig zijn?   Mijn nadeel is het feit dat in het gebied waar we verblijven er geen supermarkten zijn. Sommige producten moeten een lange dure reis maken voor ze in de dichtsbijzijnde plattelandsstad te koop zijn. En dan sta je opeens met een pak maizena in de hand die men durft te verkopen voor 1,70! Of dan heb je een klein potje chocoladepasta (dat gewoon uit Nederland komt) en daar betaal je 1,50 euro voor wetend dat het in 1 dag al op kan zijn, of wat denk je van die bollen hollandse gouda kaas die me broertjes voor 17euro kochten omdat ze zonder kaas de ramadan niet konden overleven ;) .
   Nu blijven wij wel 6 weken dus wat we meenemen gaat ook 100% zeker op en al helemaal aangezien we met minimaal 10 personen in 1 huis zitten waarvan de meerderheid mannelijk is met zeer veel trek....

Nee op mijn lijstje staat het volgende:

1 pak cacao poeder
paar pakjes bakpoeder (ik kan niet werken met die van marokko)
baksoda
maizena
chocolade repen in alle kleuren (die ze in mijn dorp verkopen is gewoon boter&suiker met een kleurtje)
sla-zaadjes (de sla die ik vorig jaar kon vinden was ontzettend bitter, dus dan maar zelf zaaien).

 
Eigenlijk wil ik alleen maar kunnen bakken haha.

Die van mijn broertjes  is een heel ander verhaal en bevat het volgende:

fles mayonaise (Fans/Marokkaanse mayonaise smaakt volgens hen nergens naar)
mosterd (voor als de mayo op is, dan mag ik verse mayonaise gaan maken blijkbaar)
flessen ketchup (vinden ze in marokko te zuur en apart smaken)
curry (konden ze nergens vinden)
en ik hoorde ze discussieren of ze nu wel of niet chilisaus zouden meenemen
blikken tonijn ( want met die kleine blikjes in het dorp komen ze ook niet veel verder!)
2 bollen kaas die ze willen inpakken met aluminiumfolie om de warme reis te overleven
chips (want die van het dorp vinden ze nergens naar smaken, klopt ook want die smaakt nergens naar)

Mijn ouders:
Pindakaas ( me moeder heeft de hele familie verslaafd gemaakt aan pindakaas)
Hagelslag (idem)
Hazelnootchocoladepasta (die prijzen!)
koffie & koffiebonen

Toch vind ik het allemaal overdreven als ik hier ben en naar de gevulde boodschappentassen kijk, maar ben ik in Marokko weer erg blij dat we al die producten toch wel hebben meegenomen.

Zijn er meer mensen die van alles meenemen als ze op vakantie (naar Marokko) gaan, is er iets dat je me kan aanraden om mee te nemen??ps. ik ga het ook nog eens hebben over wat ik allemaal wel niet mee terug neem, die lijst is nog langer!

9 opmerkingen:

 1. Wat grappig, jouw ouders die pindakaas en hagelslag meenemen!

  Maken jullie wel eens zelf couscous?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. leuk he.

   couscous nee, nooit gedaan. Ik weet wel van sommige tantes dat ze het altijd maakten maar tegenwoordig kun je overal redelijk goedkoop couscous kopen, dus waarom nog zelf maken denken de meesten.

   Verwijderen
 2. JA HALLO!! Ik kom net terug van Marokko, waarom heb je me niet eerder verteld,deze supertipzzzz!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een paar dikke repen chocolade
  Een zak schepsnoep
  Kaas
  Melk (die van daar is echt vies)
  En lekkere choco van Nutella

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het geluk dagelijks verse melk te krijgen, mijn familie heeft koeien!

   maar we hebben dezelfde ideeen haha

   Verwijderen
 4. Wat grappig deze dingen nemen wij ook mee :lol:

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een lekkere site ten eerste!! Maar deze blog is ook super leuk...jammer dat je niet meer aanvul?

  Mijn man in Turks, ik ben gewoon Nederlandse... maar dit is wel herkenbaar haha; pindakaas vooral voor hem hoor!! Enne tip voor kaas: bij aldi verkopen ze kaas vaccuumverpakt, zolang kaas vaccuum verpakt is hoeft het niet gekoeld te zijn! Die van de aldi is niet vies ook trouwens en goedkoop :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anouk,

   ik ga binnenkort weer op vakantie dus wellicht vul ik deze blog dan weer aan :D
   ps. helaas smelt die kaas wel bij extreme warmte, dus die verpakken we ook in folie en al.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...