Foodblogevent juli:Kisir


Het foodblogevent van juni wordt georganiseerd door 'Kell's kitchen'. Zij gaf ons de volgende opdracht:

Guilty Pleasures, iedereen heeft ze: chocolade, ijs, kaas, noten, wijn, noem maar op. Iets waar je ontzettend van geniet, stiekem of in plain sight. Iets wat je gewoon niet kunt weerstaan, waar je kilo's van kunt eten, waarvan je chagrijnig wordt als je 't niet in huis hebt. Kortom, waar kan ik je nu 's nachts voor wakker maken? Mijn uitdaging voor jullie is:


Bedenk een recept met, of geïnspireerd op, jouw Guilty Pleasure.
 
Nu ben ik één en al pleasures die men als guilty ones kan beschouwen. Heb laatst nog zitten twitteren dat ik het heerlijk vind een chocoladecake met veel chocolade te bakken en deze dan bewust te laten inzakken zodat deze een kleffe binnenkant krijgt, FOUT maar LEKKER!
Maar waar ik heel erg van kan genieten is de combinatie zuur&pittig. Voor mij is dat ontzettend fout aangezien mijn maag er niet zo heel goed tegenkan, maar toch vind ik het heeerlijk. Vooral in salades vind ik deze combinatie uberlekker maar ook een broodje sambal&augurk geeft al voldoening.
Voor het event van Juni wist ik dan ook dat ik iets met pittig & zuur & salade wou maken. Daarom heb ik gekozen voor KISIR. Een bulgursalade van Turkse komaf. Een salade die ik nooit kan laten liggen en die ik overal eet/koop als ik het zie. Pittig door de sambal, chili flakes en zoetzuur door de tomatenpuree en granaatappelsiroop en fris door de fijngehakte groenten en kruiden.
 
  
Ooit  was ik samen met anderen in discussie over kisir op de forums van marokko.nl. We zochten namelijk het recept. Toen schreef ik het volgende:
 
Na mijn semi-wetenschappelijke onderzoek ben ik tot de volgende conclusies gekomen. Het recept bestaat niet. heb afgelopen week me hersenen gepijnigd, filmpjes gekeken, Turkse forums bezocht, recepten gelezen... en dat in het Turks, Duits, Engels en Nederlands
Schijnbaar is dit een gerecht dat streekgebonden is. Aan de ene kant roepen sommigen dat granaatappelstroop van belang is en zeggen anderen dat dat er niet in hoort. De 1 heeft het over citroensap en sommigen over azijn. De een zegt hak er wat sla in en de andere zegt NEEEEE. Sommigen doen alleen tomatenpuree, andere ook paprikapuree.
De een doet hete tomatenpuree de andere sambal of gemalen chili. De een bakt de tomatenpuree eerst even voor in wat olie de ander zegt dat dat not done is. de een doet er uitje in en de andere vind dat belachelijk. De een zegt: veel water bij de bulgur, de andere zegt zo min mogelijk! De een zegt moyen bulgur en de andere zeer fijne bulgur.
Na vele keren uitproberen en veelvuldig proeven bij anderen heb ik toch een  kisirvariant gevonden die ik zelf heerlijk vind. Mijn recept volgt nog!
 

5 opmerkingen:

 1. het klopt dat iedereen het anders maakt maar dan niet alleen streek gebonden maar hoe men het lekker vindt...

  dit is mijn recept en hoe wij het lekker vinden...

  http://lanitanl.nl/kisir/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. idd vergeten erbij te zetten: ook naar eenieders eigen smaak!

   Je maakt het idd anders dan ik gewend ben. Ga de jouwe zeker nog eens uitproberen!

   groet.

   Verwijderen
 2. Hi Fatima,

  leuk dat je hebt meegedaan aan het Foodblogevent van juni 2012!

  Vind Kisir zelf ook ontzettend lekker en wat mij betreft gaat er in ieder geval citroen én granaatappelmelasse (wat 'n lekker spul zeg) in! Ik ben in ieder geval benieuwd naar je recept!

  Groetjes, Kelly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben benieuwd naar het recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hmmm volgens mij ga ik het deze dagen weer eens maken. Ziet er lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...