Teveel aan olijven? Aan de tapenade


 

Mijn vader is al een tijdje in Marokko en met de tijd besef je pas hoeveel dingen hij regelde in huis. Het is grappig dat je dat pas beseft wanneer diegene er even niet is. Mijn vader zorgt voor heel wat boodschappen en zorgt er ook voor dat alle afval (glas/papier/plastic) naar hun verzamelpunten werden gebracht. Nu besef je pas dat je dat zelf moet doen wanneer je plastic-verzamelzak scheurt omdat die te vol zit, of de deksel niet meer op je glasbak past.
   Maar nog vervelender is dat mijn vader zo zijn adresjes heeft voor de boodschappen. Dan zijn de zwarte olijven (met pit) op en wil je nieuwe gaan halen, maar je hebt geen flauw idee waar de beste te vinden zijn. Mijn vader gaat me keihard uitlachen als ik naar Marokko ga bellen om te vragen waar hij toch altijd de olijven koopt. Néé, dat doen we gewoon even zelf. Dus ik met me moeder naar de Turkse slager waar we gehakt gingen kopen en daar ook meteen olijven gekocht. Meteen een kilo, want wij doen niet echt aan grammen...
   Je raadt het al, niet de olijven die we gewend zijn. We houden van die zwarte olijven die rimpelen en waar de pit wat losser zit. Deze hebben we zoals we altijd doen in heet water laten weken, laten drogen en gemarineerd om in een pot te bewaren. Helaas, bleven ze nu wel erg lang liggen en aan weggooien van prima voedsel doe ik ook niet.... dus maakte ik er maar een tapenade van. Het is een kwestie van alles mixen en klaar...   Het is me namelijk al eerder gebeurd, mijn moeder had roodbruine olijven gehaald bij de Turkse winkel maar die smaakten niet zoals ze verwacht had. Dus die heb ik toen ook maar gemixt.

Vandaag dus geen concreet recept maar een idee wat te doen met een teveel aan olijven en/of niet zo smakelijke olijven.

Dus hoe doen we dat?

We nemen de olijven en ontpitten die. (vreselijk werk vooral wanneer de pit heel vast aan de olijven zit, kwestie van snijden met je mes).Vervolgens bedenken we wat we lekker vinden.

- De helft van de olijven heb ik gemixt met zongedroogde tomaatjes, kappertjes, harissa, knoflook, olijfolie, paprikapoeder & Parmezaanse kaas.
-Een andere helft had ik gemixt met olijfolie, knoflook en peterselie. Persoonlijk vind ik deze het lekkerst.
- De vorige keer (zie foto onder) had ik dus roodbruine olijven. Toen heb ik een charmilla-saus gemaakt; in een pan veel olijfolie, veel tomatenpuree, paprikapoeder, kurkuma, komijn, peper, knoflook aanbakken en vervolgens mixen met de olijven en evt. wat peterselie/koriander.


1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...