Geroosterde aubergine dip 

Toen mijn broertje slaagde voor zijn examen had ik voor de familie een feestje gehouden met als thema 'hapje&drankje'. Één van de hapjes was een geroosterde aubergine dip met krokante Arabische brood stukjes om mee te dippen.
Sindsdien maak ik deze dip of spread vaker wanneer ik teveel aubergine in huis heb. Het is zeer makkelijk en toch heb je het idee iets heel moeilijks op tafel te hebben gezet.


Het fijne aan zo'n spread is dat je het op verschillende manieren kan eten. Het is lekker als warme of als koude dip. Het is lekker op een cracker/geroosterde boterham als lunch. Het is ook lekker als hapje op een klein crackertje met een zwart olijf erop. Je kunt het als vulling gebruiken bij bladerdeeg of in hartige deeg. Een restje kun je mengen met een eitje en er een omelet mee bakken.
Zoals altijd hangen de ingrediënten af van wat ik in huis heb en waar ik zin in heb. Wil ik hem pittig? Zoet? Kruidig? De ene keer voeg ik een el tomatenpuree toe en de andere keer een tl tijm of oregano. De aubergine schil ik soms wel en soms niet en de tomaat doe ik de ene keer met zaadjes en de andere keer zonder. Ik geef hieronder een basis idee.

Bij deze versie heb ik 2 el paprikapuree erbij gedaan
                                    

Ingrediënten:
2 grote aubergine's  (600-750 gram)
2 paprika's liefst rood maar oranje of geel kan ook.
2 (rode ) uien
2 grote vleestomaten met schil, zonder zaad.
4 tenen knoflook
2el olijfolie
1 el harissa/sambal
zout/peper
1/4 bos peterselie


Bereidingswijze:
Was de groenten en snijd deze in evengrote stukken, hoe kleiner hoe sneller ze gaar zijn.
Meng alle ingrediënten behalve de peterselie samen.
Rooster dit onafgedekt voor ongeveer 30minuten in de oven (200c), na 30minuten kun je even voelen aan de aubergine of deze gaar is.

                   

Laat de groenten vervolgens afkoelen en mix deze daarna met de fijngesneden peterselie in de keukenmachine tot een smeuïge dip.
Proef voor de zekerheid of er nog zout nodig is of misschien wat sambal.

                 

Voor een dip kun je Arabische platbrood kopen, deze in stukken scheuren en vervolgens kort bakken in de oven.


               

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...