Foodblogevent april met 1 pan+1prei


Nog net op tijd voor het foodblogevent april. Smaakmaakster is gastvrouw voor deze maand en vroeg aan ons het volgende: 

Bedenk een gemakkelijk, licht, maar voedzaam recept voor één persoon (of twee, dan eet je er gewoon twee dagen van) met weinig ingrediënten, zodat ik ook niets weg hoef te gooien, en waarbij de bereiding weinig rommel en afwas veroorzaakt 

Ik ben niet vaak alleen thuis, maar kook wel wat vaker voor mezelf. Gewoon omdat ik er zin in heb of omdat ik wat eerder weg moet. En juist omdat het zo weinig voorkomt, geniet ik er dubbel zoveel van. Als ik voor mezelf, helemaal alleen dus, moet koken dan kan ik doen waar ik zin in heb ZONDER dat iemand gaat klagen of eisen.Wat ik dan vaak maak is een 1-pansgerecht boordevol groenten. Als ik voor mezelf kook is het bijna altijd vegetarisch, gewoon omdat ik dat fijner vind. Het kan een pannetje soep zijn, een maaltijdsalade, risotto, wok gerecht of bonengerecht.  Voor het foodblogevent plaats ik dan ook mijn favoriete 'ik ga voor mezelf koken-recept' en dat is een preistoof. Dit recept heb ik ooit via een lid op marokko.nl gekregen en zij had het weer van der Turkse buurvrouw.Hoe maken we het?


Ingrediënten:
1/2 ui in plakken.
1 prei.. alleen het witte gedeelte
2 kleine wortels in dunne staafjes
Stuk courgette in dunne staafjes
4-5 el (zilvervlies)rijst
1 tomaat
Peterselie, zout, peper (naar smaak)
2 el olie


Bereidingswijze:

Doe ongeveer 2 el olie in een pannetje voeg daar de ui, wortel en courgette toe. En laat deze even aanbakken.
Snij de tomaat in plakjes en leg die erboven op. Snij de prei in stukken van 5 cm en leg die helemaal bovenop. Strooi er nu peper en (zee)zout over  en zet het vuur laag.
Laat ongeveer 5 minuten stoven zodat de groenten hun vocht loslaten en strooi dan de rijst om de prei heen in het vocht. Doe er naar smaak fijngesneden peterselie bij.


En nu op rustig vuur laten stoven. Na pakweg 8 à 10 minuten is het gaar, dit hangt van je rijstsoort af. Als er nog teveel  vocht in de pan zit dan doe je de deksel van de pan en laat je het vocht verdampen. 

• Voeg dus absoluut geen water toe. De rijst kookt in het vocht van de groenten!
• Het is een lichte maaltijd voor die lichtere dagen, maar je kan natuurlijk ook wat vlees er naast bakken en/of een salade erbij maken.

1 opmerking:

  1. Lijkt me erg gezond en lekker! Ohja en makkelijk natuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...