Dadel/pinda rol (koekjes)Het gaat natuurlijk om het middelste koekje. Van de overige twee volgen de recepten nog!


Het maken van marmerkoek/snickerkoek is bijna normaal geworden in de Marokkaanse koekjes wereld. Ik wou eens wat anders en kwam in een Arabisch bakboek van mijn nicht het idee tegen om dadelpasta te gebruiken en dat leek me wel lekker. Het orginele recept was wel anders en wellicht dat ik die ook nog eens uitprobeer. Ik besloot hem  in een rolvorm te maken zodat ik er dunne plakjes van kon snijden, als een zoete salamirol. Ze zijn anders dan de standaard marmerkoek en leuk om mee af te wisselen.

Inspiratie uit: '7alawiyat fi askalat n2' van ' Noufisa lkaws'.


Ingrediënten:
600 gr dadelpasta *

500 gr geroosterde pinda's **
200gr fijngemalen biscuitjes*** 

1 tl kaneel
1/2 pot keukenstroop

150 gr melk of pure chocolade

50 gr witte chocolade
evt rode kleurstof


Bereidingswijze:

Maal de helft van de pinda's zeer fijn en de andere helft grof fijn.
Meng de pinda's met de dadelpasta, fijngemalen biscuitjes en kaneel goed. Voeg nu beetje voor beetje de stroop toe tot je een mengsel hebt dat redelijk aan elkaar vastkleeft. Het mag nog een klein beetje kruimelen, teveel stroop maakt het namelijk te hard.

Vorm er 3-4 stevige rollen van en zet deze in de koelkast om op te stijven.

Smelt de chocolade en besmeer de rollen er goed mee, alleen de boven- en zijkant is genoeg.Smelt de witte chocolade, meng evt. met een kleurtje en versier daar de rollen mee.

Laat de rollen een uur rusten.

Snijd de rollen met een scherp mes (die je om de paar keer nat maakt in heet water) in dunne plakjes. Het is namelijk zoet en kleverig, probeer ze niet dikker te maken dan een 2cm.

* Dadelpasta kan je kopen bij allerlei etnische winkels, vooral bij Turkse winkels te vinden. Is te vinden in kiloverpakkingen. Ik warm ze altijd even kort voor in de magnetron, anders is het een harde blok pasta waar je moeilijk mee kan werken.
** Het leuke aan gezouten pinda's is het feit dat zout&zoet heel goed samengaat en in dit recept zit dadel en stroop, beiden heel zoet. Ikzelf gebruik gezouten pinda's maar zorg er wel voor dat ik het teveel aan zout even afklop.
***Mariabiscuitjes of andere biscuitjes. Met de dadel is ook bastognekoek lekker en voor een winterse variant is speculaas ook lekker.

2 opmerkingen:

  1. Klinkt erg lekker! Ik hou heel erg van dadels maar heb nooit met dadel pasta gewerkt zou leuk zijn om dat eens te proberen.
    Bedankt voor het delen van je recept.

    Solama

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...