Tiraminoor
* Vinden jullie het lekker?
- Hoezo?
* Gewoon, of je het lekker vind dan weet ik dat en kan ik het nog een keer maken.
- Je bedoelt dat we proefkonijnen zijn en dat je wilt weten of het lekker is zodat je dat online weer kan melden?
*  A 3ibadallah, ik wou alleen weten of jullie het lekker vinden maar aangezien de borden leeg zijn....

-Gesprek tijdens het eten van de tiraminoor-

Tsjah, ik snap niet wat er zo erg is aan proefkonijnen.
De tiraminoor dus. Een makkelijk recept van koekjes en crème fraîche. Niets meer of minder.  Maar hoe kom ik nu op zo'n naam?
Een paar jaar geleden was er een lid (Noor) op de kooktopics van marokko.nl die  aankwam met het recept van een Turkse kennis. Het recept was heel eenvoudig en leek op tiramisu, iedereen die het recept uitprobeerde vond het lekker en men begon elkaar naar het recept te vragen en dat ging met twee vragen die ondertussen twee namen zijn geworden:

Wat is het recept van die Turkse tiramisu -> Turkimisu
&
Wat is het recept van de tiramisu van Noor-> Tiraminoor.

Nu vind ik tiraminoor leuker klinken dus daarom vandaag het recept voor tiraminoor. Oorspronkelijk werd het gemaakt met chocoladebiscuitjes die je bij de Turkse winkel kan kopen en daarmee zijn ze heel lekker (hoe meer chocolade hoe beter). Voor dit originele recept verwijs ik jullie door naar de blog van Oumyassine (het is het 2de recept). Ikzelf heb het basisrecept een paar keer aangepast, vooral omdat ik in mijn dorp niet zo makkelijk aan Turkse chocoladebiscuitjes (deze)kan komen en ik in de gemiddelde supermarkt geen chocoladebiscuitjes kan vinden, wat ik heel jammer vind. Dus toen ik vorig jaar een keer zin had in een toetje en crème fraîche in huis had en kokosbiscuitjes, bedacht ik dat dat wel heel lekker zou zijn. En dat was het ook, omdat de kokosbiscuitjes al een laagje suiker hebben heb ik minder suiker in de crème fraîche gestopt. Je kunt zelf even proeven (de crème fraîche mengsel kun je van te voren even proeven. Daarnaast heb ik voor een extra kokos tintje er ook nog kokos boven op gestrooid.
Ingrediënten voor een brownievorm, voor een lasagne schaal neem je meer koekjes (1.5 pak) en rond de 4 potjes crème fraîche:

3 potjes crème fraîche
3 el suiker
1 pak kokosbiscuitjes (240gr) (Nizza, Zaanse kermis bijv.)
1 reep pure chocolade (75gr)
50gr kokos.

Bereidingswijze:

Rooster de kokos kort goudbruin in een droge pan, pas op dat je de kokos niet verbrand.
Rasp de chocolade.
Doe in elk potje crème fraîche een eetlepel suiker en roer dit goed door.
Smeer 1/4 van een potje crème fraîche over de bodem van je vorm. Leg vervolgens 1 laag koekjes daarboven, giet vervolgens de overige 3/4 over de koekjes. Vervolgens neem je nog een laag koekjes en giet daar een heel potje crème fraîche over en voor de laatste ronde weer een laag koekjes en één potje crème fraîche. Breek de koekjes zodat je overal een stukje koek hebt, ze hoeven niet helemaal aan elkaar vast te zitten.
Strooi de geraspte chocolade en kokos erover en laat dit een nachtje (of zo'n 9 uurtjes) in de koelkast opstijven.

Snijd het voorzichtig in vierkanten (8 a 10 porties) en zorg ervoor dat je je mes tussentijds even kan natmaken zodat het snijden wat makkelijker gaat. Het is nogal een plakkerige geheel.
Lekker met thee of koffie.Nog meer ideetjes:
- Heb je alleen theebiscuitjes in huis? geeft niks, doop ze eens heel, heel kort in chocolade melk, koffie of sinaasappelsap. De bovenkant kan je dan ook aanpassen (melkchocolade, oploskoffie, kokos, vers fruit)
- Vind je de crème fraîche te stevig of te zwaar? Meng deze dan voorzichtig met geklopte slagroom. Wanneer je dat doet zijn bastognekoeken ook lekker om te gebruiken.
- Je kunt altijd meer crème fraîche nemen. Ik vind zelf deze verhouding lekker.


2 opmerkingen:

  1. Dit lijkt mij heel lekker, Fatima. Ik zal ook eens kijken in mijn Turkse winkeltje of ze die chocolade petit beurre verkopen. Maar jouw kokos versie, daar houd ik ook wel van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je verhaaltjes die je er bij typt zijn geweldig! Deze staat ook nog op mijn to-makelist.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...