Saté aardappels uit de oven

Ik had al een tijdje een ontzettende zin in Vlaamse friet met satésaus. Maar sinds ik die eens gehad heb bij een leuk zaakje op de markt in Groningen, kan geen enkele zaak in NL. daar nog tegenop. Omdat ik toch aardappeltjes uit de oven wou klaarmaken besloot ik dat ik er net zo goed satésaus naast kon maken.
Alhoewel ik kon de satésaus er ook op doen voor dat ze de oven ingingen toch? Met kip werkt dat ook, waarom niet met aardappels? Om er zeker van te zijn dat ik geen sate-onzin aan het uitkramen was, ben ik maar even gaan surfen. Ik kwam wel aardappel/pinda recepten tegen, maar dit waren vooral zoete aardappel gerechten en veelal gericht op de Afrikaanse keuken. Via via kwam ik op de blog van kaotickitchen  (een echte aanrader!) terecht en toevallig had zij een paar jaar geleden al hetzelfde idee als ik.

Ik ben dus niet zo maf ;)

Ik weet niet of het iedereen opgevallen is dat het ontzettend koud is buiten en dat daarom niet vrijwillig nog naar de supermarkt ga rennen. Néé, ik moest het doen met wat ik in huis had. En dat was genoeg. Ik hou van satesaus met een citroensmaakje en die natuurlijk pittig is.Wel heb ik alles een beetje uit de losse pols gedaan en dat is ook de reden waarom ik verwijs naar het recept van kaotickitchen, voor hen die van duidelijkheid houden. Maar wat heb ik er allemaal ongeveer ingedaan?


Ingrediënten:
kilo aardappels (iets kruimig)
zo'n 7 eetlepels pindakaas, ik heb bij saté/pindasaus een voorkeur voor de goedkoopste pindakaas die er bestaat.
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels soja saus
1 volle eetlepel sambal
1,5 eetlepel honing
2 eetlepels zonnebloemolie
1 grote teen knoflook geraspt
tl kurkuma poeder (leuk voor het kleurtje)
tl gember poeder
tl komijnpoeder
tl gedroogde citroengras (of citroenschil/sap)
tl zout
tl kerrie poeder
glas water, zo'n 100ml ongeveer
eventueel gebakken uitjes als topping.


Bereidingswijze:
snijd de aardappels in blokjes of partjes, wat je prettig lijkt.
je kan ze kort voorkoken als je dat wilt, zo verkort je de oventijd.
Meng de rest van de ingrediënten tot een saus,ik had hem net zo dik als volle yoghurt.
Giet dat over de aardappels heen en zorg ervoor dat elk stukje aardappel een bruin jasje aanheeft.
Bak ze in een oven op 200c tot ze gaar zijn. Voorgekookte aardappelen zijn na 30min gaar en rauwe na ongeveer 45min. Wil je dat ze wat knapperig worden? Laat ze dan wat langer in de oven of zet even de gril aan.

Toen ik ze op tafel legde besloot ik dat wat gebakken uitjes er wel bij pasten.
PS. ik besloot ter plekke dat ik de volgende keer grote aardappels ga voorkoken. Deze door midden ga snijden en daar een dikke laag satépasta over ga smeren. Vervolgens verder bakken in de oven en versieren met gebakken uitjes, geroosterde pindastukjes en chiliflakes.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...