Praatsels. Beter laat dan nooit; Biovak 2012


Uiteindelijk ben ik ook maar een student die heel wat tijd in haar studie zou moeten stoppen. Soms vergeet ik dan dat ik nog iets wou uitschrijven voor deze blog. Dus dat doen we dan maar nu, beter laat dan nooit toch? Even voor de duidelijkheid, dit bericht zit vol reclame. En daar krijg ik niks voor terug, alhoewel al die hapjes op de beurs al betaling genoeg zijn.De biovak was druk, groot en vol (18.000 bezoekers!). Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dit niet verwacht had. Het klonk als iets kleins zoals een gemiddelde boerenmarkt in mijn dorp. Maar toen ik een half uur in de rij moest staan om naar binnen te gaan en ik om me heen keek en de hoeveelheid auto’s en mensen ( in alle leeftijdsgroepen!) zag, toen besefte ik wel dat dit een drukke beurs ging worden. Dus was het wel fijn om me bij binnenkomst eerst even rustig te laten ontspannen bij allerlei cosmetische stands. Heb daar meteen een proefpakketje Green Magma gehaald.  Heb er ook het boekje ‘Wat zit er in je eten’ over e-nummers gehaald, opletten kan geen kwaad en schoonheid komt toch van binnenuit? Dit boekje heb ik gekocht bij een stand van het magazine ‘Bouillon’ “Leesvoer voor fijne proevers”. Heb daar enkele doorgebladerd en dit magazine komt zeker om me lijstje van nog te nemen abonnementen. Mocht je zelf veel van culi-leesvoer houden dan raad ik je een abonnement aan.
Maar daar wou ik niet over bloggen. En ook niet over de hoeveelheid agrarische stands, die zeer interessant waren, daar niet van. Ik ga het over het eten hebben, want dat heb ik fanatiek gedaan en daar kwam ik ook voor. Overal proeven en kijken, zoveel nieuws en lekkers. Tofu bijvoorbeeld, ik weet nog steeds niet hoe ik dat goed en lekker kan bereiden maar er was een ontzettend leuk standje met heerlijke tofuspreads. Vooral tofu-aubergine was heerlijk, helaas ben ik de naam vergeten van het product en weet ik ook niet meer zeker of ze überhaupt wel in Nederland te koop waren. Maar mocht iemand een idee hebben over waar ik heerlijke tofu-aubergine spread kan kopen, vertel het me!
Als ik vegetarisch eet dan eet ik gewoon geen vlees en zoek dan geen vervangers. Maar ben wel altijd nieuwsgierig geweest naar de smaak van tofu, tempéh en seitan. En iets kopen waarbij de kans groot is dat je het weggooit is niet zo mijn ding. Gelukkig stond er een enthousiaste Amerikaan tempé en seitan te bakken. Nou mijn eerste indruk was: tempeh néé, seitan ‘is dat geen echt vlees’? Seitan smaakte gewoon naar vlees, ik wist alleen dat die lieve Amerikaan geen vegetariërs zou bedonderen anders had ik gedacht dat het echt vlees was. Tempeh daarentegen vond ik niet zo lekker, had er meer van verwacht. Wat wel heel apart was waren de zwarte knoflookteentjes die we konden proeven. Gefermenteerde knoflook. Smaakte apart zoet, ik kreeg van de lieve Amerikaan meteen een recept mee naar huis voor rode bieten met black garlic. Ook zonder de knoflook zou het heerlijk moeten zijn. Binnenkort eens gaan proberen dus.
Chips kan er altijd wel in en toen ik langs een standje liep met ‘chips uit de zee’ wist ik dat ik goed stond. Zeewier chips, ik vond het heerlijk. Had meteen een gevoel dat ik een soort kroepoek aan het eten was (niet zo gek aangezien daar ook ‘zee’ in verwerkt zit). Een relatief gezonde snack. Naast de chips waren er ook dips en tapenades van zeewier, die vond ik zelf niet zo denderend vooral omdat ik daar nog best het gevoel had iets vreemds te eten. Wellicht dat dat minder wordt als je het vaker eet, maar het had een te zilte smaak naar mijn gevoel. De chips daarentegen was heerlijk.Een paar standjes daarnaast heb ik lekkere notenpasta’s geproefd van Monki. Dit zijn notenpasta’s die biologisch zijn maar belangrijker vind ik dat de ingrediëntenlijst geen lijst genoemd mag worden. Er zitten namelijk maar 1 of max. 2 ingrediënten in de pasta’s, noten en in sommige gevallen wat zeezout, dat was het.  Echt een aanrader was de zonnebloem (pit) pasta en witte cashewpasta. Vooral die zonnebloempit pasta vond ik zeer lekker. Bij dezelfde stand proefde ik gedroogde mango en ik dacht waaauw. Als je ergens gedroogde mango zit, haal dat en ga ervan genieten.

Wat heb ik nog meer gehad?Lekkere pure olijfolie van  Canaan. Een prachtig product. Niet alleen om de smaak maar vooral om het verhaal. Deze olijfolie wordt namelijk biologisch en fairtrade geproduceerd in Jenin (Palestina). Het bied de inwoners een inkomen en waardigheid. Door dit product krijgen deze palestijnen een toekomst en misschien ook wel een mogelijkheid te ontsnappen uit de door hekken en checkpoints omringde werkelijkheid. Canaan heeft naast olijfolie ook olijven, zaatar, maftoul, amandelen, tahin en zelfs zeep in het assortiment.
Hoewel ik nog wel meer lekkers heb geproefd (kaas met fenegriek, bio. Vanille ijs, dadels, gekruide bananenchips (daar ook naam van vergeten!), linzendip, rawfood cracker, gedroogde granaatappelpitjes (die moet ik nog ergens gaan zien te vinden), bio. ijssthee met 50% minder suiker dan normaal), ga ik afsluiten met chocolade. Want chocolade was er in allerlei vormen en cacaopercentage’s. Wil kort even de nadruk leggen op de  de stand van The Chocolate Man, tenminste denk dat het van hem was. Heb er staan wachten en er kwam maar geen persoon aan. Maar vooral over the Grenada Chocolate Company, hun repen waren geen chocolade meer te nomen. Het zijn cacaoshot’s in een reepvorm. Heb daar elke cacaopercentage geproefd, moest toch wachten op de standhouder. En van een cm grote stukje zat je gewoon propvol, als je het over dieetchocolade hebt! Achter de repen zit natuurlijk een mooi verhaal (zie de website van the grenadachocolate). 


Bonbons bij The Chocolate Man.


Onderweg naar buiten kwam ik nog langs Autralian ijs en heb daar een heerlijke bakje ijs genomen. Triple chocolat, was mijn metgezel door de motregen naar het station hoe. Maar merkte tijdens het eten niks meer van de regen.


 Wachten op het ov.

Ander artikel over de biovak. Foto's over biovak.
Mede mogelijk gemaakt door:  hansketien  kon helaas niet hun stand vinden, ik zei toch dat het er groot  en druk was! Maar op de website meer info. over hun producten.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Fatima, leuk dat je mijn blog bezocht. Ook maar even een kijkje op jouw blog genomen. Ik probeer ook wel eens Marokaans te koken, maar dat is vast op z'n Hollands. (wel lekker). Mijn collega is ook naar de Bio-vak geweest, was erg enthousiast. Zelf hou ik ook erg van dingen proeven want je gaat niet alles kopen, maar als je weet hoe het smaakt kun je ook beter verkopen (ik dus in onze winkel). Gr, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk kook ik weer hollands met een marokkaans tintje! Uiteindelijk gaat het erom dat het lekker is


   Ik ben nogal van het uitproberen van nieuwe artikelen maar uiteindelijk is het zonde en duur als de meerderheid de prullebak ingaat.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...